Pilgrimsvandring 2016
Dag 21
i

Tisdag 26 april 2016
Azofra - Belorado

Azofra - Belorado. Distans denna dag: 36,9 km.

Från dagboken:
"Kom iväg 7:30, kallt och gråmulet nästan hela dagen. Gick 36,9 km till Belorado och allt känns ganska okej. Halva dagen väldigt kallt men efter 15:00 strålande sol och mycket varm."

Santo Domingo de la Calzada
Infarten till Santo Domingo de la Calzada.
Det var ganska kallt och rått så jag tog en paus i en katedral jag hittade, i Santo Domingo de la Calzada, La Rioja.
Katedralen i Santo Domingo.
LEGENDEN

Enligt sägnen kom en 18-årig tysk pilgrim vid namn Hugonell till Santo Domingo de la Calzada. En flicka på värdshuset gör närmanden till den unge mannen som avvisar henne. För att hämnas gömmer hon en silverskål i hans kläder och anger honom och han döms till galgen, det vill säga till döden genom hängning.

Hans föräldrar besöker sonens kropp som fortfarande hänger från galgen. Då hör de sonens röst som berättar att han blivit räddad av Dominicus. Föräldrarna besöker domaren för att berätta vad som hänt. Domaren som sitter och äter på en tupp och en kyckling säger att deras son är lika död som de två fåglarna på hans tallrik. De båda fåglarna väcks då till liv och spelar och sjunger.

Till minne av legenden finns en levande tupp och kyckling på katedralen Santo Domingo de la Calzada, fåglarna kallas för ättlingar till de spelande och sjungande fåglarna i legenden. Fåglarna byts ut en gång i månaden.

Pilgrimer samlar fjädrar från fåglarna för att sätta i sin hatt och om fåglarna äter från pilgrimernas vandringsstavar anses de komma säkert till Santiago de la Compostela. Vid ett vägaltare byggt 1445 finns ett relikvarium med en bit av det virke som galgen var byggd av.

Hönshuset i katedralen.
Två tuppar bodde där.
Koret.
Calle Santiago 43, Grañon, Rioja.
En pilgrims vardag. Plaza de la Iglesia, Grañon, La Rioja.
En liten by på vägen.
Så få färger som möjligt men så många nyanser det går!
Lars från Californien.
Det bara är... så vackert!
BELORADO
Sankta Maria kyrkan i Belorado, Iglesia de Santa Maria la Mayor.
Belorado Albergue
Belorado.