CAMINO PRIMITIVO
2019

Resan till Oviedo 2019
Pilgrimspasset, "The Credencial"
Just detta är från domkyrkan i Oslo. Brynjar passade på att ta med till oss andra.

Pilgrimspasset är en handling för att samla stämplar som bevisar att man har vandrat (eller cyklat) minst 100 km för att komma till Santiago om man vill ha La Compostela, intyget för att ha vandrat.

Mot Arlanda, Lena skjutsar mig.
Några timmar på Münchens flygplats.
Franz Joseph Straus International Airport.
Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid - Barajas
Här, på Barajas, Madrids flygplats, satt jag och väntade ett dygn på att de andra i vanddringssällskapet skulle komma. Jag sat på en bänk och frös och försökte sova. Vandrade omkring på flygplatsen och hittade plats där jag kunde lägga mig på golvet och sov en stund.

Så, på förmiddagen kom Leif från Danmark. Tillsammans gick vi och mötte Brynjar och Maria från Norge som anlände till en annan terminal.

Med hyrbil mot Oiveido, Brynjar kör.
Straxt norr om Madrin. Brynjar ska handla rökt fläskkött från svin uppväxta på ekollon. Ett romersk arv.
Bensträckare, kameror fram!
Nya vyer, nya ögon, det blir vackert.
EN del av bergen som omger Oviedo.

LEGENDEN

Vem var Helige Jakob?

Själva ordet Santiago betyder Helig Jakob, Sanctu Iacobu. Legenderna om Jakob är många och en av dem förtäljer att han ledde kampen mot morerna och han fick tillnamnet ”Matamoros” Han blev en symbol för reconquistan och spanskt nationalhelgon.

Varför vandrade så många följare, eller pilgrimer denna väg till Compostella så tidigt som år 1000?

Jakob var en av Jesu första apostlar, han dog i Jerusalem år 44. Han blev halshuggen av kung Herodes. Enligt legenden blev hans kropp förd av två lärjungar med båt till Galicien, där han begravdes.

Jakobs grav blev bortglömd tills en man i början på 800-talet vid namn Pelagus fick en uppenbarelse en natt – att man på en plats vid floden Ulla skulle finna aposteln Jakobs reliker. Han berättade om sin syn för dåvarande Iria Flavas biskop. Katolska kyrkan utredde saken och fann att det med stor sannolikhet var Jakobs sarkofag man funnit då kvarlevorna visade att den döde hade blivit halshuggen. Omgående byggdes ett kapell på platsen och sedermera en kyrka som dock förstördes av morerna (araberna som erövrat Iberiska halvön).

OVIEDO

Oviedo, den gamla huvudstaden.

Mellan åren 711 och 1492 var större delen av Spanien belägrat av morerna. Oviedo blev Spaniens huvudstad, 792-924 eftersom staden ligger skyddat bakom Kantabriska bergen.

Staden uppstod vid mitten av 700-talet runt ett kloster.

Var ligger Oviedo?

Första natten: Hotel Santo Domingo Plaza.
Sluttning
Hus
Gränd
Glad vara framme. Nya äventyr!
Framför katedralen.
"Nu går vi och käkar!"
Mina nya vänner på Restaurang La Gran Taberna i Oviedo
"Buen Camino!"
Restaurangbesök, La Gran Taberna i Oviedo.